четверг, 22 августа 2013 г.

Ne-формаt у Карпатах або відкриваємо для себе нові способи активного навчання. День третій (21.08.2013)

На екваторі Літньої школи, напевно варто познайомитись поближче з командами, які були створені в «Ne-формаt». Отож, любіть і жалуйте:
«Бібліоменеджери» (капітан команди Антоніна Тіщенко),
«Biblio-hant» (капітан команди Михайло Скобилка),
«Mad Heads» (капітан команди Віталій Скульбіда),
«SamBook@» (капітан – Борис Кобильник) та
«Тимурівці» (капітан – Тимур Семенцов).
Навчальна програма в середу передбачала багато практичних занять для команд Школи, для виконання поставлених завдань та підготовки розважальних акцій, моніторингу і фандрейзингових кампаній. 
Зранку школярів чекала поїздка до водоспаду Гук, який знаходиться біля села Микуличин, на потічку Женець. Тут проходив виїзний майстер-клас з фотографування та створення відео. Прохолодне повітря поряд водоспаду, шалений шум води активізували учасників до створення креативних фото та відео. Для туристів, які також перебували у той час біля водоспаду, учасники школи організували експромтом флеш-моб, гаслом якого були слова «Бібліотека чекає на тебе! Бібліотека – це місце ідей! Бібліотека – це те, що вам треба! Бібліотека єднає людей!» Потім Микола Вірстюк організував не форматний урок на казковій сонячній галявині, де ознайомив учасників з основами фотографії та створення відео. 
Цього дня гості ТК «Буковель» були запрошені на акцію «Книжковий водограй», яку для відпочиваючої малечі та їх батьків проводила команда «Mad Heads» біля фонтану. Діти змогли побігати під час естафети, розмалювати кульки УБА і спробувати розплутати павутинку з дітей і учасників команди «Mad Heads». Глядачі, що були присутні на заході, не стримували своїх посмішок, малеча шалено стрибала і з нетерпінням очікувала цікаві призи – закладки для книг, кульки з логотипом УБА та солодощі.
Далі по плану школярі прослухали урок Лариси Лугової та Ярослави Хіміч «Адвокація як вона є. Все, що ви хотіли дізнатись про адвокацію, але…», де вони ознайомились з основними моментами при плануванні адвокаційної роботи бібліотек: вибір проблеми, визначення мішеней, вивчення ресурсів, про створення робочих планів і, насамперед, визначитись саме для чого потрібно здійснювати адвокаційну діяльність. Тренери наголосили, що адвокація – це спосіб мислення бібліотекаря.
На завершення дня, учасників школи чекала цікава анкета «Як би Ваше життя було фільмом…». Кожен намагався відповісти на декілька питань, які потрібні при створенні фільму: його назву, музичний супровід, кульмінацію актор, який би найкраще виконав роль у цьому фільмі. А тренер Микола як висновок запропонував ознайомитись з кращими безкоштовними програмами для відеомонтажу, з можливостями використання мультимедійних матеріалів бібліотек в соціальних мережах. 
Ще один день не форматного навчання приніс багато позитивних емоцій і нових знань.


Лариса Лаптєва,
Рівненська обл.

2 комментария: