среда, 21 августа 2013 г.

Підкорюємо нові вершини. День 2 (20.08.2013)

Сонячний літній ранок 20 серпня, коли всі мешканці казкового ТК «Буковель» тільки почали прокидатися, усі простори захопили «сині чоловічки». Ця дивна компанія, почала розминатись та стрибати у різні сторони. Далі школярі згуртувались у відповідні групи та почали втілювати основні принципи тімбілдінгу в реальність: активний відпочинок, згуртованість та дії для досягнення спільної мети.
Після ранкової зарядки учасники Літньої школи «Ne-формаt» помандрували підкорювати найближчу вершину – гору Буковель, піднявшись туди на витягах. І тут почалось! Таких не форматних уроків ніхто ще не відвідував. Адже учасникам прийшлося створювати імпровізований клас серед лісу та, дихаючи свіжи гірським повітрям, прослухати не менш нестандартний урок «Фандрейзинг на вершині – вершини фандрейзингу». Тему уроку в гірських умовах розкрили Ярослава Хіміч та Олена Сльозка. Учасники ж активно долучались до обговорень основних проблем бібліотек, визначали мету та часові межі для можливого збору коштів.
Потім дружна шкільна команда вирушила в гості до місцевої бібліотеки с. Поляниця. Зайшовши у місцеву книгозбірню, школярі насамперед запитали «Бібліотекарів викликали?». Подарунком для бібліотеки стали книги та сувеніри з усіх куточків України, від учасників школи та Української бібліотечної асоціації. За словами бібліотекаря, ця бібліотека за своє існування ще не приймала таку велику кількість гостей,  а особливо – подарованих книг за один раз. Бібліотека нещодавно отримала 2 комплекти комп’ютерного обладнання від програми «Бібліоміст» та почала робити перші кроки в освоєнні нових технологій. Кожен учасник сам побачив проблеми та перспективи цієї книгозбірні.
Сповнені думок та вражень, школярі повернулись до конференц-зали, де їх чекала цікава та змістовна презентація Миколи Вірстюка «Робочий простір сучасного бібліотекаря: використання веб-технологій, блогів та соціальних мереж». Під час уроку було згадано усі популярні соціальні сервіси, які можуть принести велику користь сучасній бібліотеці для промоції її діяльності серед інтернет-користувачів, а учасники  розповіли про мережі, у яких найактивніше працюють їхні бібліотеки. Також він розкрив основи моніторингу та оцінки для посилення результативності роботи сучасних книгозбірень на уроці «Щоб бібліотека була як картинка, потрібні моніторинг та оцінка» і показав сервіси, які дозволяють проводити онлайн анкетування.
Чарівна Оксана Бояринова, PR- менеджер УБА, як знавець своє справи, ділилась досвідом Асоціації в напрямі формування позитивного іміджу організації за допомогою рекламної продукції, а також націлила усіх школярів на правильні шляхи бібліотечного PR.
По закінченню цього дня усі учасники прощатися з представницею програми «Бібліоміст», Ярославою Титаренко, яка з часткою суму полишила «Ne-формаt» і вирушила до м.Київ. На прощання пані Ярослава отримала пам’ятну чашку з логотипом Літньої школи молодих та щирі слова вдячності від усіх учасників Літньої школи молодих бібліотекарів програмі «Бібліоміст» за фінансування такої гарної школи.

Лариса Лаптєва,
Рівненська обл.

Комментариев нет:

Отправить комментарий